Izvješće o radu u vremenskom razdoblju od 27. lipnja 2013. do 11. lipnja 2014.

Izvješće započinjem Osnivačkom skupštinom održanom 27. lipnja 2013. koja je umrežila sudionike različitih struka u skladam mozaik interese za boje, u svim segmentima pojave boje. Bio je to početak naših izravnih kontakata i razgovora o bojama, području s neslućenim mogućnostima rada i istraživanja.

U ovim razmišljanjima, imali smo u vidu potporu moćnog međunarodnog udruženja za boje (AIC) svim nacionalnim udrugama za boje, koja u području boje uspješno već desetljećima djeluje u globalnim razmjerima radi na području boje.

Registracija Udruge, diseminacija o Udruzi, povećanje broja članova, te njihovo umrežavanje svrstavam u primarne zadatke Udruge u prvoj godini djelovanja.

Sve ovo je uspješno obavljeno. Registracija Udruge je relativno duga procedura koja se bliži kraju, očekujemo Rješenje o registraciji u prvoj polovini lipnja 2014.

Moja uspješna suradnja s članicom Udruge Ivanom Žiljak-Stanimirović rezultirala je promotivnim letkom Udruge samo par dana nakon Osnivačke skupštine. Letak je izložen i distribuiran na AIC Congress 2013 koji se održao početkom srpnja 2013. u Newcastle (UK). Ovaj letak smo koristili za promociju Udruge u svim znanstvenim, stručnim i društvenim događanjima. Rukovodstvo AIC je s oduševljenjem primilo osnivanja udruge HUBO što se čekalo više godina. Iz ovih razloga je početak aktivnosti Udruge vezan za rad na promociji udruge u svim segmentima

Značajnu promotivnu stranicu Udruzi darovao je Tekstilno – tehnološki fakultet objavom o Udruzi na svojim mrežnim stranicama, te udruga AMCA TFF, koja je u svom Glasniku 2013 objavila cijelu stranicu o Udruzi. Ovime se obavijest o Udruzi našla u prostorima od Novog Zelanda do Vancouvera u Kanadi. Vezano za ovaj tekst javljaju nam se članovi AMCA TTF iz inozemstva zainteresirani za boju.

U najveću aktivnost Udruge proteklog vremenskog perioda svrstavam obilježavanje Međunarodnog dana boja, te dva događaja u okviru ove manifestacije, to je stručno – znanstveni simpozij „Boja i svjetlo“, te izložbeni prikazi pod zajedničkim nazivom „Boja i svjetlo u znanosti, umjetnosti i dizajnu“ u okviru obilježavanje Međunarodnog dana boja u Hrvatskoj.

Naime, Hrvatska udruga za boje (Croatian Colour Society) u suorganizaciji sa Sveučilištem u Zagrebu Tekstilno – tehnološkim fakultetom, je prigodnim programom u Tehničkom muzeju Zagreb, prvi put obilježila Međunarodni dan boja (ICD - International Colour Day), 21. ožujka 2014. Obilježavanje Međunarodnog dana boja održano je pod pokroviteljstvom zagrebačkog gradonačelnika gospodina Milana Bandića, Međunarodne udruge za boje (International Colour Association – AIC), Hrvatske akademije tehničkih znanosti (HATZ) te Hrvatskog inženjerskog saveza tekstilaca (HIST). U organizaciju ovog zaista velikog događaja uključili su se i studenti TTF i Grafičkog fakulteta koji su bili dio lijepog kolorita ovog događanja značajno doprinijeli uspješnosti Dana boja. Zbog obilnosti ovog događaja, prilažem zbirno Izvješće predsjednice prof. A.M. Grancarić i tajnice Udruge, prof. Martinie Ire Glogar.
Obilježavanje Međunarodnog dana boja, 21. ožujka 2014. U u našim krugovima odjeknulo poput munje a vjerujem da će se u 2015. tako dogoditi i u znatno širem opsegu.

Financijsko stanje Udruge formalno je u mirovanju do registracije udruge. Premda smo više puta spominjali članarine do danas nismo primili. Dodajem da su neki članovi donirali udrugu dok su drugi Udruzi posudili novčana sredstva. Primjerice, Tekstilno – tehnološki fakultet je donirao sredstva za pomoć u obilježavanju Međunarodnog dana boja koja se ne mogu postaviti na račun Udruge do njenog Registriranja a zatim i otvaranja računa u banci.
Dakle, na samom početku svog djelovanja udruga HUBO je postavila svoje zadatke uglavnom usmjerene i na aktivnosti koje će joj omogućiti stalno članstvo u udruženju AIC.

Samo nekoliko dana nakon osnivačke s. predsjednica HUBO je sudjeloval u radu kongresa AIC Congress 2013.
Iz ovih razloga je početak aktivnosti Udruge vezan za rad na promociji udruge u svim segmentima. Inicijalni broj članova nije bio velik ali uzlet kojim smo krenuli te objava o Udruzi na mrežnim stranicama TTF-a te u Glasniku AMCA TTF omogućio nam je interes mnogih da nam se pridruže i ovaj broj uskoro povećamo.

Uspješnom mojom suradnjom s Ivanom Žiljak ona je izradila letak-promotivni materijal Udruge za diseminaciju na AIC Congress 2013. Ovaj letak smo koristili za promociju Udruge u svim znanstvenim, stručnim i društvenim događanjima u Hrvatskoj. Povodom 2. skupštine Udruge, naša članica Ivana Žiljak Stanimirovic je izradila novi letak o Udruzi.

U su-organizacji Udruge i Tekstilno-tehnološkog fakulteta, 12. studenog 2013. je održana prva ZNANSTVENA TRIBINA Udruge, interesantnim predavanjem profesora Vilka Žiljka i radne skupine, pod nazivom „Apsorpcijska svojstva u bliskom infracrvenom svjetlu“. Druga predviđeno predavanje mr. Ranka Skansija nije još održano, planiramo ga za ranu jesen.
U tijeku proteklih mjeseci članovi Udruge su primali sve obavijesti i pozive iz AIC što smatram važnim za nastavak rada u Udruzi i na važnoj poveznici s ovim svjetskim udruženjem.

Naglašavam važnost obavijesti o individualnoj aktivnosti članova Udruge, kao što je u kolovozu bila izložba slika doc. Koraljke Kovač Dugančić, zatim izložba radova profesora Vladimira Oreškovića u Đurđevcu, te trenutna izložba studentskih radova, koja je otvorena 3.lipnja 2014. u TTF galeriji, na temu „Afrika, istraživanje, reciklaža“. Ova izložba je prikazana u Galeriji ULUPUH-a u sklopu Tjedna Afrike pod nazivom „Inspirirano Afrikom – Afrički tekstilni modni dizajn – Ishodišta, utjecaji, suvremeni trendovi“. Mentorica studentima i projekta je opet naša članica doc. Koraljka Kovač Dugandžić.
Financijsko stanje Udruge formalno je u mirovanju do registracije udruge. Premda smo više puta spominjali članarine do danas nismo primili. Dodajem da su neki članovi donirali udrugu dok su drugi Udruzi posudili novčana sredstva. Primjerice, Tekstilno – tehnološki fakultet je donirao sredstva za pomoć u obilježavanju Međunarodnog dana boja koja se ne mogu postaviti na račun Udruge do njenog Registriranja a zatim i otvaranja računa u banci. Ovo međutim, ne sprječava članovima Udruge uplatu članarine koji mogu uplatiti g. Milici Rihtarec, u računovodstvo TTF-a.

Predsjednica Hrvatske udruge za boje
Prof. dr. sc. Ana Marija Grancarić

Mrežna stranica www.hubo.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.

Slažem se